Schouderpijn bij bovenhoofds bewegen

Schouderpijn bij bovenhoofds bewegen oftewel Sub-Acromiaal Pijn Syndroom (SAPS), is een veel voorkomende pijn in de schouder bij volwassenen. Vooral bij het heffen van de arm is de pijn voelbaar. De pijn komt voort uit een veroudering, overbelasting of beschadiging van de pezen en/of spieren rondom de schouder. Dit kan leiden tot een ontsteking van de slijmbeurs.

Pijn in de schouder

Het schoudergewricht bestaat uit: de kop, de kom, de pezen, de slijmbeurs en het dak van bot. De kop en kom van de schouder bestaan uit bot met een laagje kraakbeen. Om de spieren soepel langs het dak te laten glijden, zitten er met vocht gevulde bladen, de slijmbeurs.

Tot voor kort ging men er vanuit dat schouderpijn bij bovenhoofds bewegen ontstond door inklemming van de slijmbeurs, een pees en/of spier tussen de botten. Maar uit onderzoek is gebleken dat ‘inklemming’ slechts bij uitzondering de oorzaak is. Meestal is er eerst een ‘peesontsteking’.

Zo’n ontstoken pees verdikt en de bovenliggende slijmbeurs zwelt op. Die pees en slijmbeurs ‘schuren’ dan langs het bot van het schouderdak. Dit vergroot de irritatie in de pees en de slijmbeurs. Uiteindelijk kan er zelfs een scheur(tje) in de pees ontstaan. Deze beschadiging kan ook ontstaan bij een val op de schouder.

Veroudering van de pezen rond de schouder en het ontstaan van kleine scheurtjes en kleine verkalkingen in een pees, komen op latere leeftijd bij veel mensen voor. Dit geeft lang niet altijd klachten. Verstoring van het bewegingspatroon van de schoudergordel kan leiden tot overbelasting en ontsteking van pezen en slijmbeurs. Dit kan gebeuren na een ongeval of een blessure, of bij het aanleren van een nieuwe sport of techniek.

Klachten

  • Pijn bij activiteiten en later ook tijdens complete rust;
  • Uitstraling van de pijn van de voorkant van de schouder naar de zijkant van de bovenarm;
  • Bij tillen of heffen van de arm kan de schouder extra pijnlijk of stijf aanvoelen;
  • Het laten zakken van de arm kan pijnlijk zijn;
  • Moeilijk bewegen van de arm.

De behandeling bij acute slijmbeursontsteking

Soms blijkt er een heftige ontstekingsreactie van de slijmbeurs te zijn. Dan voelt u een acute, heftige pijn die alle bewegingen remt. Dit kan optreden na een plotselinge beweging of na overbelasting, zoals een heg snoeien. Een injectie of ontstekingsremmer kan zeer nuttig zijn.

De behandeling bij chronische klachten

Als SAPS is vastgesteld, bestaat de behandeling in eerste instantie uit uitleg over de aandoening. Uw arts vertelt u over de meestal gunstige prognose en laat weten dat relatieve rust uw schouder goed doet.‘Relatieve rust’ betekent dat u uw schouder mag bewegen, maar alleen binnen uw pijngrenzen. Vermijd daarom bewegingen waarbij u uw arm boven schouderhoogte moet heffen. U zult merken dat u na verloop van tijd weer steeds meer kunt doen met uw arm en schouder. Van volledige rust wordt uw schouder niet beter.

Vaak zijn gerichte spieroefeningen voor de spieren rondom de schouder waardevol. Ook aanwijzingen over de juiste manier om uw arm en schouder te gebruiken zijn zinvol. Voor gericht bewegingsadvies kunt u eventueel naar een fysiotherapeut.

Medicijnen helpen de eventuele ontsteking tegen te gaan. Bij hevige pijn, bijvoorbeeld door een ontstoken slijmbeurs, kan een injectie met een pijnstiller en de ontstekingsremmer, uitkomst bieden.

Bij een slijmbeurs- of peesontsteking waarbij zich veel kalkneerslag heeft opgehoopt, kan ook ‘barbotage’ zinvol zijn. Na lokale verdoving prikt een arts met een paar naalden in de schouder. Hiervoor bekijkt hij op röntgen- of echobeelden de juiste locatie. Via het aanprikken met de naalden wordt de kalkneerslag grotendeels weggespoeld. Ook stimuleert deze behandeling de doorbloeding van de pees. Na enkele weken tot maanden nemen de klachten af en bij de meeste mensen verdwijnen ze geheel.

Chirurgische ingreep

Wanneer verbetering uitblijft, kunnen de orthopedisch chirurg en u besluiten tot een chirurgische ingreep.

Bij een dergelijke operatie kan de orthopeed het deel van de slijmbeurs onder het schouderdak verwijderen, eventueel peesscheuren herstellen en, als er oneffen randen aan de botten zijn, deze bijwerken. Hiermee wordt dan de ruimte onder het schouderdak vergroot en is er sprake van een decompressie, dit wordt ook wel de Neerprocedure genoemd. Deze operatie kan via een kijktechniek of open worden uitgevoerd.

Uit wetenschappelijk onderzoek is wel gebleken dat de redenen voor het uitvoeren van een Neerplastiek bij slijmbeursontsteking beperkt zijn.

Herstel

Direct na de ingreep zijn de omstandigheden voor het herstel vanwege de decompressie optimaal. De irritatie in het cuff weefsel kan dan uitdoven. Belangrijk is om in de herstelfase geen onnodige structurele overbelasting/prikkeling van de cuff (schouderkapsel) te veroorzaken. Hierbij kan in het begin gekozen worden voor het gebruik van een draagdoek. Indien een deel van de cuff is gehecht, kan het zo zijn dat het gebruik van de doek niet alleen voor het comfort is, maar echt gedragen moet worden om de gehechte cuff te beschermen. Dit gedurende 6 weken.

Over het algemeen duurt de revalidatie na een operatie 4-6 maanden. In een klein aantal gevallen treedt na de operatie een tijdelijke verstijving van de schouder op, een zogenaamde ‘frozen shoulder’. De revalidatie duurt dan aanzienlijk langer.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie