Een gescheurde kruisband

Het kniegewricht bestaat uit 3 botdelen: het bovenbeen, onderbeen en de knieschijf. De uiteinden hiervan zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband die voorkomt dat het onderbeen naar voren schiet.

De kruisband kan scheuren door belasting bij sporten of door een ongeluk en geneest niet vanzelf. Een gescheurde kruisband is te herkennen aan de volgende klachten:

  • een knappend geluid in de knie, gevolgd door zwelling en pijn (vaak sport gerelateerd);
  • instabiliteit van de knie bij strek- en draaibewegingen, onstabiel gevoel bij lopen en rennen of lopen over onregelmatig terrein, waarbij men de controle over de knie kwijt is. De knie schiet dan weg;
  • beperking bij het strekken van de knie.

Voor mensen met een hoofdzakelijk zittend beroep en matige sportbeoefening is het niet altijd noodzakelijk om een gescheurde kruisband te vervangen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt een traject gestart voor het trainen van de bovenbeenspieren en er wordt aandacht besteed aan coördinatie oefeningen ten behoeve van optimalisatie van de stabiliteit van de knie. Hiermee kunnen dagelijkse bezigheden en lichte sportactiviteiten weer worden hervat. Wanneer met fysiotherapie niet voldoende stabiliteit van de knie bereikt wordt, kan alsnog een reconstructie worden voorgesteld.

Mensen die actief een (contact)sport beoefenen of die een knie belastend beroep uitdragen, zijn vaak wel gebaat bij een reconstructie.

Voor een duidelijke diagnose van het letsel wordt een goede anamnese en klinisch onderzoek vaak aangevuld met een MRI-scan.

De ingreep – kruisband reconstructie

Voorste kruisbandreconstructieDe reconstructie van een voorste kruisband wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Bij de reconstructie wordt gebruik gemaakt van lichaamseigen pezen ter vervanging van de gescheurde voorste kruisband. Deze pees kan afkomstig zijn van de hamstring of de knieschijfpees (patellapees). Uw orthopedisch chirurg zal met u bespreken welke methode hij wenst te gebruiken.

Via een kleine incisie bij de knie worden de pezen met een speciale ‘stripper’ verwijderd, waarna ze worden dubbelgevouwen om de nieuwe kruisband te vormen. Voor het terugplaatsen van de ‘nieuwe’ kruisband wordt middels een kijkoperatie de knie schoongemaakt. Eventuele meniscusscheur of kraakbeenschade wordt mogelijk behandeld en resten van de gescheurde voorste kruisband worden verwijderd. Vervolgens worden er in het onder- en bovenbeen boorkanalen gemaakt, waardoor de ‘nieuwe’ voorste kruisband wordt gevoerd en vastgezet met een anker of schroef. Na het opspannen van de kruisband, wordt deze met een oplosbare schroef gefixeerd aan het onderbeen. Na het fixeren worden de wondjes verzorgd en verbonden. De operatie wordt uitgevoerd onder een ruggeprik of narcose.

Complicaties

Mogelijke complicaties zijn: dikke knie, dik onderbeen, infectie, trombose. Zeer uitzonderlijk ontstaat er recidief (herhaling) instabiliteit, uitbreken anker/schroef of zenuwletsel.

Herstel van de kruisbandreconstructie

Direct na de behandeling wordt gestart met de revalidatie. Tijdens uw opname zal een fysiotherapeut u adviseren over de toegestane belasting, u begeleiden met uw eerste oefeningen en instructies meegeven. Daarna zult u onder begeleiding van uw eigen fysiotherapeut de revalidatie starten.

De eerste 2 tot 4 weken na de operatie moet u op krukken lopen. Oefenen van de spieren is ook noodzakelijk om stijfheid van de knie te voorkomen. De oefeningen worden steeds verder uitgebreid. Na ongeveer 6-9 maanden is er volledige stevigheid in de knie en kunnen sportactiviteiten weer verantwoord worden hervat. Indien de knie dik is, kunt u een coolpack gebruiken met een doek ertussen.

Specifieke complicaties na een voorste kruisband reconstructie kunnen een doof gevoel naast het litteken (dit verdwijnt meestal na enige tijd) en stijfheid van de knie zijn. In sommige gevallen is een kijkoperatie nodig om littekenweefsel te verwijderen. Om trombose te voorkomen is het nodig om injecties met antistollingsmiddel te gebruiken. Het kan gebeuren dat er een bloeduitstorting ontstaat in de kuitregio.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie