Kijkoperatie knie – Snelle diagnose kniegewricht
Met een kijkoperatie van de knie (arthroscopie) wordt de schade aan het kniegewricht in beeld gebracht. Verschillende aandoeningen in de knie kunnen direct gezien worden zonder de knie helemaal open te maken, zoals:
- Meniscusscheuren;
- Losse stukjes bot of kraakbeen;
- Kruisbandscheuren;
- Kraakbeenbeschadigingen;
- Slijmvliesontsteking.
Een meniscusscheur (voetbalknietje) leent zich bij uitstek voor een arthroscopische behandeling. Alleen het gescheurde deel wordt verwijderd en het intacte deel blijft op zijn plaats. Soms kan een meniscusscheur gehecht worden. Loss stukjes kraakbeen en bot kunnen direct verwijderd worden. Beschadigd kraakbeen kan echter niet worden hersteld. Enig herstel is mogelijk, maar gaat zeer langzaam.
Een groot voordeel van arthroscopische operaties is dat het herstel in het algemeen heel vlot verloopt en dat vrijwel altijd direct na de ingreep de knie weer volledig belast mag worden. Dit is uiteraard afhankelijk van het verloop van de ingreep.
De ingreep
Er wordt een dun kijkertje (arthroscoop) via een klein (1cm) sneetje aan de voorkant van de knie ingebracht. De kijker wordt aangesloten op een videocamera, die weer verbonden is met een beeldscherm. De kijker wordt tevens aangesloten op een lichtkabel, waardoor de binnenkant van de knie flink verlicht wordt.
Via een aparte aan-en afvoeropening wordt het gewricht voortdurend gespoeld met een zoutwateroplossing. Tijdens de operatie kan via een tweede opening een tangetje of schaartje in het gewricht worden gebracht om de ingreep uit te voeren. De operatiesneetjes worden gehecht of afgeplakt met hechtpleister en afgedekt met gaas. De ingreep duurt ongeveer 20-30 minuten.
De kijkoperatie vindt plaats onder algehele of spinale anesthesie (ruggenprik) in dagbehandeling. U kunt dezelfde dag weer naar huis. U krijgt voor 5 dagen trombosespuitjes die u zelf kunt zetten.
Complicaties
Complicaties die op kunnen treden zijn: dikke knie, dik onderbeen, infectie, kuittrombose, vaatzenuw letsel, etc.
Herstel
Na de operatie kunt u de knie belasten op geleide van de pijn en zwelling van de knie. Buigen van de knie mag, maar slechts met mate, omdat de wondjes anders open kunnen springen. Het is dan ook raadzaam om na de operatie krukken te gebruiken. Doe het de eerste 3 tot 5 dagen na de ingreep rustig aan en neem tijdig uw rust.
Om de knie zit een drukverband. Deze mag u na 2 dagen verwijderen. Belangrijk is dat u er bij het douchen voor zorgt dat de wondjes droog en steriel blijven, zodat de wondjes kunnen genezen en de kans op infectie zo klein mogelijk is.
Als het nodig is krijgt u fysiotherapie, maar vaak is zelf oefenen voldoende, met name fietsen en op de hometrainer. Een oefeningen folder krijgt u na de ingreep. Indien uw knie dik wordt, kunt u een coolpack met een doek ertussen gebruiken.
Het moment waarop u weer kunt werken, is afhankelijk van de aard van de ingreep en het soort werk dat u doet. In het algemeen wordt 5 dagen aangehouden voor zittend werk en zwaarder werk in overleg met de arts. Sporthervatting is afhankelijk van de toestand van de knie.
Consult
Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.