16 juli 2018
Door Lucas Kleijn (Orthopedisch chirurg, QUOLE Medisch Centrum Waalre)

De Tour de France draait momenteel op volle toeren en wordt door veel mensen gevolgd. Of het nu is voor de mooie omgeving, de bedrijfspoule of gewoon voor de sport, het is en blijft een prachtig sportevenement. Als fervent fietser en Orthopedisch Chirurg bekijk ik de tour door twee brillen. Als sporter geniet ik van de geleverde strijd, laat ik mijn (amateur)analyses erop los en hoop ik dat mijn Italiaanse favoriet de gele trui pakt. Sportief gun ik het hem, maar ook voor mijn positie in de bedrijfspoule zou het wonderen doen.

Schouder krijgt meeste klappen
Als chirurg zie ik vooral de keerzijde. Dicht op elkaar fietsen in het peloton, het vormen van de perfecte waaier en afdalingen zo snel dat de cameramotor het niet bij kan houden. Het ziet er spectaculair uit, zolang er niets mis gaat. De kans dat je een blessure oploopt met wielrennen is relatief klein, maar de kans dat deze blessure ernstig is, is groot. Bij valpartijen is het voornamelijk de schouder die de meeste klappen krijgt. Ons lichaam is nu eenmaal niet berekend op vallen met hoge snelheden.

Ingewikkeld gewricht
De schouder is vanwege zijn hoge mobiliteit een van de meest ingewikkelde gewrichten in het menselijk lichaam. Een verzameling van botten, pezen en spieren zorgt ervoor dat wij onze schouder in bijna iedere positie kunnen draaien. Blessures die veel voorkomen bij wielrenners zijn:

  • Ontwrichte schouders
  • Peesscheuringen
  • Gebroken sleutelbeenderen
  • Het uit de kom raken van het AC gewricht (het gewricht tussen sleutelbeen en schouderdak)

Behandelingen & herstel 
Veel van deze blessures kunnen worden verholpen door het nemen van rust of fysiotherapie, maar bij ernstige gevallen is een operatie vaak de beste oplossing.

Operatieve behandelingen bij QUOLE Medisch Centrum Waalre worden meestal onder volledige narcose uitgevoerd en vinden plaats in dagopname. Via een kijkoperatie worden gescheurde pezen weer aangehecht, slijmbeurzen verwijderd en bot en kraakbeen bijgewerkt. Voor gecompliceerde blessures aan bijvoorbeeld bovengenoemd AC gewricht is een kijkoperatie niet toereikend en wordt er vaak gekozen voor de ‘open’ behandeling. Ook deze vindt meestal plaats in een dagopname.

Het herstel na een operatie aan de schouder kan soms enkele maanden duren. Een periode van rust zal moeten worden gerespecteerd.

Voorkomen is beter dan genezen
Hoewel ik met liefde mijn vak beoefen, zie ik wielrenners liever op de weg dan op de operatietafel. Hieronder een paar tips, want voorkomen is immers beter dan genezen.

  • Zorg voor een goede uitrusting en een goed afgestelde fiets.
  • Neem voldoende afstand van je voorganger (zeker bij de snelle afdalingen).
  • Begin niet vermoeid aan een tocht.

Geniet van de tour & de (fiets)zomer!


Meer informatie

Schouderbehandelingen
Specialisme Orthopedie

 

Snel gezien en behandeld
Persoonlijke zorg
Vertrouwde omgeving
Ervaren specialisten
ZKN Kwaliteitskeurmerk