Het chirurgisch verbeteren van littekens
Een litteken kan ontstaan bij beschadiging van de huid door een operatie, ongeval of brandwond(en).
Er zijn verschillende soorten littekens. Normale littekens zijn vlak en licht van kleur, zogenoemde hypertrofische littekens zijn dik en rood. Wanneer littekens ver buiten de begrenzing van het oorspronkelijk litteken groeien en wild vlees geven, noemen we dit keloïde littekens. Overmatige littekenvorming komt vooral voor bij mensen met een donkere of een licht rossige huidskleur. Daarnaast geven bepaalde lichaamsdelen een verhoogde kans op overmatige littekenvorming, zoals de schouder en het borstbeen.
Naast huidtype kan ook de richting van het litteken ten opzichte van de huidspanningslijnen van invloed zijn. In het gezicht kan men deze huidlijnen duidelijk zien bij het aanspannen van de gelaatsspieren. Het soort wond en de spanning op de wondranden bij herstel beïnvloeden tevens de vorm van het litteken. Zo geeft bijvoorbeeld een scherp mes een ‘mooier’ litteken dan een scheurwond en geeft verhoogde spanning op de wond een ‘breder’ litteken. Het blijkt, dat jonge mensen en kinderen door de hogere huidspanning meer kans hebben op overmatige littekenvorming.
Het is mogelijk om een lelijk litteken door de plastisch chirurg te laten corrigeren. Ook al wordt de littekencorrectie met de grootste zorg uitgevoerd, u moet er rekening mee houden dat het eindresultaat nooit kan worden gegarandeerd. Een littekencorrectie maakt het litteken in de meeste gevallen minder opvallend, maar zal nooit verdwijnen. Een litteken is in alle gevallen blijvend.
Naast de operatieve littekencorrectie bestaan er ook andere methoden om dikke littekens te behandelen, zoals bijvoorbeeld injecties met corticosteroïden, druktherapie, siliconenpleisters of bestraling. Bij deze behandelingen kunnen de klachten van een dik litteken verminderen, maar een en ander heeft geen invloed op de breedte van het litteken.
Behandeling
In de meeste gevallen wordt de operatie verricht onder lokale verdoving. Afhankelijk van de grootte van het litteken is soms een ingreep onder algehele verdoving raadzaam.
Op chirurgische wijze verwijdert de plastisch chirurg het overmatige litteken. Soms gebruikt de plastisch chirurg technieken om het litteken te verplaatsen of te vervormen, bijvoorbeeld wanneer sluiten van de wond met standaard technieken niet voldoende is. Dit geneest dan vaak beter, omdat het litteken dan niet in een rechte lijn kan gaan trekken. Vaak worden hierbij technieken gebruikt met een w- of z-vorm. Soms wordt ergens anders huid weggehaald en ingehecht in de wond. Over de hechtingen wordt vaak een (hecht)pleister aangebracht.
Herstel
Direct na de operatie mag u naar huis. Na 1 of 2 weken komt u voor controle terug en zal, naar gelang welke hechttechniek werd gebruikt, de hechtingen worden verwijderd.
Het is raadzaam om de eerste 6 weken geen zware arbeid te verrichten waarbij u de wond belast. Tevens is het van belang om de eerste 6-12 maanden het litteken goed te beschermen tegen de zon.
In uitzonderlijke gevallen kan er een wondinfectie of een nabloeding ontstaan, waarvoor aanvullende behandeling noodzakelijk is. Ook kunnen sommige mensen een allergische reactie krijgen op de verdoving, dit komt echter extreem weinig voor. Na de littekencorrectie kan het litteken langere tijd dik en rood zijn.
Consult
Het eerste consult bij de plastisch chirurg is bij Medisch Centrum Waalre vrijblijvend. Hiervoor zullen dan ook geen kosten worden berekend.