Door Jan Charbon (Algemeen chirurg, QUOLE Medisch Centrum Waalre)
Iedereen kent de uitdrukking zich een breuk tillen. Je wilt ermee zeggen dat je iets heel zwaars hebt moeten tillen. Een enkeling bemerkt na zo’n inspanning ineens een zwelling in de lies. Hij heeft zich een liesbreuk getild! Nu is het niet zo dat zo’n breuk op dat moment acuut ontstaan is. Het is meer een geleidelijk proces, maar ineens valt zo’n zwelling op en ‘manifesteert’ de breuk zich, juist bij lichamelijke inspanning. Lees meer over een liesbreuk in dit artikel. Wilt u snel geholpen worden? Quole Medisch Centrum Waalre heeft geen lange wachttijden en de ingreep wordt gewoon vergoed door uw zorgverzekeraar.
Wat is een liesbreuk?
Een breuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand en is herkenbaar aan een zwelling. Kwaliteit van de steunweefsels en uitrekking van de buikwand zoals door toename van lichaamsgewicht, veel hoesten of persen of vaak zwaar tillen, spelen een rol. Roken heeft een negatief effect op de steunweefsels. Er zijn ‘voorkeursplaatsen’, oftewel relatief zwakke plekken in de buikwand, voor het ontstaan van een breuk, zoals de liesstreek, de navel, het peesblad tussen de rechte buikspieren boven de navel (maagkuilbreukje) en littekens (littekenbreuken).
Bij een liesbreuk bevindt de zwelling zich in de liesstreek. Vooral bij de man is dit een complex gebied. Het is een relatief zwakke plek, doordat de zaadleider en bloedvaatjes van de teelbal door een tunneltje naar buiten komen. Meer dan 10% van de mannen krijgt vroeg of laat dan ook te maken met een liesbreuk.
Klachten en gevaren van een liesbreuk
Bij staan en lopen kan er een zwaar en pijnlijk, soms branderig gevoel in de lies optreden, een enkele keer gepaard gaand met misselijkheid. Soms zijn er helemaal geen klachten. Meestal verdwijnt de zwelling bij liggen of is dan gemakkelijk terug te duwen. Een enkele keer komt het voor dat de breuk beklemd raakt, de breuk is dan niet meer terug te duwen en gaat steeds meer pijn doen. Vaak is dan een spoedoperatie noodzakelijk.
Een breuk verdwijnt nooit vanzelf maar heeft de neiging geleidelijk aan groter te worden. Bij mensen die in eerste instantie geen last hebben en van een operatie afzien, blijkt na een aantal jaren dat het merendeel alsnog geopereerd moet worden. Door het toenemend ‘ongemak’ gaan ze tenslotte over tot een operatie. Een liesbreuk geeft een zwelling die, als u staat, door de arts maar ook door u zelf gemakkelijk kan worden vastgesteld. Aanvullend onderzoek is in het algemeen niet nodig. Bij twijfel kan een echografie of MRI uitsluitsel geven.
Gezien het ‘ongemak’ en het, weliswaar kleine, risico op inklemming is het in het algemeen raadzaam een liesbreuk operatief te behandelen.
Behandeling van een liesbreuk
Bij de operatie wordt de zwelling teruggeduwd en de zwakke plek ruim afgedekt en versterkt met een kunststof matje. Dit matje wordt doorgaans goed door het lichaam verdragen en is veilig. Door gebruik van het matje is de kans dat de breuk terugkomt kleiner en heeft de patiënt na de operatie minder pijn en kunnen activiteiten, zoals werk en sport, snel hervat worden.
De operatie kan met een ruggenprik ,onder algehele narcose of zelfs met plaatselijke verdoving plaats vinden. Bij verder gezonde mensen is het ‘ongemak’ veilig en efficiënt in dagbehandeling te verhelpen.
Geen wachtlijsten bij QUOLE Medisch Centrum Waalre
Bij QUOLE Medisch Centrum Waalre zijn geen wachtlijsten en kunt u dus snel (al binnen 1 week en uiterlijk binnen 2 weken) van het ongemak van een liesbreuk af zijn.