Haperende vinger of duim – Triggerfinger

De Nederlandse benaming voor een triggerfinger is een haperende vinger. Dit is een aandoening die veel voorkomt. Een triggerfinger is een aandoening van de buigpezen in de hand. Door een ontsteking ontstaat er een zwelling van de buigpees of vernauwing van de huls waar de buigpees van de vinger doorheen glijdt. Dit zorgt ervoor dat de pees niet meer gemakkelijk kan functioneren. De verdikking van de pees, ter hoogte van het gewricht van de vinger naar de handpalm, bemoeilijkt het strekken en/of buigen van de vinger. Deze verdikking kan pijn veroorzaken en soms zo erg dat strekken of buigen helemaal niet meer mogelijk is.

triggerfingerEen triggerfinger kan soms ontstaan na een zware inspanning, maar de oorzaak is vaak niet bekend. Wel is duidelijk dat de aandoening vaker voorkomt bij patiënten met polyarthrose (reuma), jicht of suikerziekte. Een triggerfinger komt meestal voor bij de ringvinger of middelvinger en soms de duim.

De behandeling – ingreep

Een triggerfinger wordt bij QUOLE Medisch Centrum Waalre behandeld door een orthopedisch chirurg. Een operatie is niet altijd noodzakelijk. Het dragen van een spalk of handelingen met de vinger ontzien, kan al uitkomst bieden. Een injectie met ontstekingsremmer kan ook de zwelling en pijn verminderen of verhelpen.

Bij onvoldoende resultaat kan een operatie wenselijk zijn. Er wordt een kleine incisie gemaakt en de huls waar de pees doorheen glijdt, wordt opengesneden. De verdikte pees krijgt hierdoor weer ruimte.De huid wordt gehecht en er wordt verband aangelegd.

De operatie vindt in dagbehandeling plaats onder lokale of locoregionale verdoving.

Complicaties

In zeldzame gevallen treedt er een complicatie op, zoals een infectie, vaatzenuw letsel, dystrofie, recidief (herhaling), etc.

Herstel

Een dag na de operatie kan het verband verwijderd worden. Om verklevingen te voorkomen, is het belangrijk dat de vinger direct na de operatie regelmatig wordt gebogen en gestrekt. U mag gewoon douchen en na ongeveer 10 tot 12 dagen kunnen de hechtingen worden verwijderd.

Tot 6 weken na de operatie kunt u last houden van uw hand, zoals lichte zwelling of stijfheid van de vinger. Het stevig vasthouden van voorwerpen zal ook nog hinder geven.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie