Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)
Beknelling van de zenuw in de pols
Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een vernauwing van de carpale tunnel ter hoogte van de pols. Deze vernauwing treedt op wanneer het bindweefsel rondom de carpale tunnel verdikt en stugger wordt (c.q. opzwelt) waardoor de pezen en met name de zenuw in de tunnel worden afgekneld.
Het Carpaal Tunnel Syndroom veroorzaakt diverse pijnklachten, variërend van pijn in de pols tot een verdoofd gevoel of tintelingen in de hand en/of vingertoppen. Dit voelt u ’s nachts en bij bezigheden als autorijden en fietsen. De nachtpijn geeft veel ongemak met pijn, doofheid en prikkelingen. De pijn en irritatie vinden plaats in de hand en duim, wijsvinger en middelvinger, de pink blijft goed. Hierdoor moet u de hand als het ware ‘los schudden’ om de klachten te verminderen.
Diagnose gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en door een lichamelijk onderzoek waarbij een eventueel elektrisch spieronderzoek kan uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is van een beknelling.
Behandeling
Conservatieve behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom gebeurt meestal door het aanmeten van een nachtspalk. Ook een injectie met een ontstekingsremmend middel kan vaak verlichting geven. Mochten bovenstaande behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren, dan is een operatie vaak de beste methode om de beknelling op te heffen.
Een operatie aan het Carpaal Tunnel Syndroom wordt in de meeste gevallen verricht onder lokale verdoving. De operatie wordt bij QUOLE Medisch Centrum Waalre altijd verricht door een orthopedisch of plastisch chirurg in dagbehandeling. Tijdens de operatie maakt de specialist een kleine snede in het peesblad dat zich boven de carpale tunnel en aan de basis van de hand bevindt. Door deze snede krijgt de carpale tunnel meer ruimte en wordt de beknelling opgeheven.
Na de behandeling wordt de wond gehecht en verbonden met drukverband, en wordt uw arm ondersteund door een draagdoek.
Complicaties
In zeldzame gevallen treedt er een complicatie op, zoals een infectie, vaatzenuw letsel, dystrofie of recidief (herhaling).
Herstel
Het drukverband mag u na 2 dagen vervangen door een pleister. De draagdoek hoeft, u afhankelijk van de klachten, 1 à 2 dagen te dragen. U dient uw hand een kleine week droog te houden. Wij adviseren om 3 weken niet zwaar te tillen of te knijpen. Het litteken in de handpalm trekt geleidelijk weg en kan nog tot enkele maanden gevoelig blijven. Het krachtsverlies en de tintelingen in de hand en vingertoppen is vaak snel over, maar kan ook langzamer wegtrekken.
Consult
Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.