Kijkoperatie enkel – Verhelpen en diagnosticeren
Kijkoperatie in de enkel
De enkel is een gewricht in het lichaam dat iedere dag zeer grote krachten te voorduren krijgt. Door overbelasting (zwaar werk, intensieve sportbeoefening) en eventuele blessures (veelvuldig zwikken, en een eventuele breuk) is het mogelijk dat er splinters van stukjes bot of kraakbeen tussen komen te zitten die tot functieverlies en pijnklachten kunnen leiden. Ook is het mogelijk dat de pijnklachten kunnen ontstaan door slijtage (artrose) van het kraakbeen of door instabiliteit van de enkel door verzwakte enkelbanden.
De kijkoperatie (arthroscopie) maakt het mogelijk om splinters, littekenweefsel en stukjes bot direct te verwijderen én kraakbeen te bewerken, zodat verdere operaties niet nodig zijn.
De ingreep
Een kijkoperatie in de enkel wordt verricht door een orthopedisch chirurg. De chirurg zal 2 incisies maken waardoor 2 kleine buizen worden ingebracht om het gewricht te kunnen bekijken. De ene buis bevat de camera met lamp en de 2e buis bevat de instrumenten die gebruikt zullen worden tijdens de operatie.
De duur van de operatie hangt af van de bevindingen van de chirurg. Zo kan de chirurg het kraakbeen bewerken en kunnen er zwevende stukjes kraakbeen, littekenweefsel en bot verwijderd worden. Mochten de problemen niet verholpen kunnen worden tijdens de kijkoperatie, dan is het mogelijk dat er een 2e operatie volgt.
Na de operatie worden de wonden gehecht en een drukverband wordt aangelegd. De kijkoperatie vindt plaats onder narcose of ruggeprik in dagbehandeling. U kunt dezelfde dag weer naar huis. U krijgt voor 5 dagen spuitjes mee tegen trombose.
Complicaties
Complicaties die zelden voorkomen zijn: infectie, dikke enkel, bloeding, vaatzenuw letsel, trombose, recidief (terugkeer) klachten, etc.
Herstel
Afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie is het herstel van een kijkoperatie zeer spoedig. Soms dient u tot enkele weken gebruik te maken van krukken waarna u rustig de dagelijkse bezigheden kunt hervatten. Uw behandelend arts zal u inlichten hoeveel de enkel belast mag worden. Afhankelijk van de belasting moet u prikjes zetten om een trombosebeen te voorkomen.
Het drukverband kan na 1 dag verwijderd worden. Hierna moet u een elastische kous omdoen. Belangrijk is dat u er bij het douchen voor zorgt dat de wondjes droog en steriel blijven, zodat de wondjes kunnen genezen en de kans op infectie zo klein mogelijk is.
Fietsen, autorijden en sporten kunnen soms enige tijd niet worden uitgevoerd, dit is afhankelijk van de aard van de ingreep die bij u is verricht. Voor specifieke voorlichting hierover wordt u geïnformeerd door uw behandelend orthopedisch chirurg.
Consult
Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.