Hamerteen of klauwteen

Gebogen tenen

HamerteenPijnlijke drukplekken op de tenen komen veel voor als gevolg van een afwijkende stand van de teen. Er is geen balans tussen de buigspieren en strekspieren van de teen. Bij een hamerteen is het middelste kootje gebogen en staat het eindkootje in strekstand. Oorzaken van een hamerteen kunnen een doorgezakte voet, het dragen van te kleine schoenen of veel verschil in lengte van tenen zijn. Bij een klauwteen staat zowel het middelste als het eindkootje gebogen. Een hamerteen of klauwteen kan pijnlijke eeltvorming (likdoorns) veroorzaken en het dragen van dichte schoenen wordt bemoeilijkt.

De ingreep

Wanneer na niet-operatieve behandelingen, zoals zool-  en schoenaanpassing, klachten aanhouden, kan een orthopedisch chirurg de hamerteen of klauwteen operatief verhelpen.

Ter hoogte van de likdoorn wordt een incisie gemaakt en de teen wordt gecorrigeerd door een deel van het kootje van de teen te verwijderen. De vrijgekomen ruimte maakt het dan mogelijk om de teen weer recht te zetten. Soms is het nodig om de teen met een pennetje te stabiliseren, waarbij dit pennetje 2-6 weken moet blijven zitten.

De incisie wordt gehecht en u krijgt drukverband aangemeten. Bij de behandeling zal in de regel een plaatselijke verdoving worden gebruikt. Op indicatie zal de operatie onder loco-regionale verdoving worden uitgevoerd in dagbehandeling.

Herstel

Het is goed om na de operatie de voet een dag of 4 te ontzien. Kleine stukjes (met mate) vol belast lopen op de hak, kan al snel op geleide van de pijn. De eerste dag kunt u uw voet wat hoger leggen wanneer u zit.

Wij raden u aan om de voet 5 dagen droog te houden, zodat de wond kan genezen. De eerste weken is de teen wat dikker. Deze zwelling kan geruime tijd (soms enkele maanden) aanhouden, maar dit verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Normaal gesproken is de teen na ongeveer 6 weken niet meer dik en kunnen gewone schoenen weer snel gedragen worden. De belasting kan worden opgevoerd en sporten kan weer hervat worden.

Tijdens de nacontrole zal er worden gekeken naar het herstel van de voet en wordt eventueel het pennetje verwijderd door de chirurg.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie